Dr. Khaleghi Nemat, medic oftalmolog www.medcenter.ro FaŢă de recomandările pe care le primeŞti gratuit în magazinele de ochelari, consultul oftalmologic cuprinde Şi o anamneză (totalitatea datelor pe care medicul le capătă interogând pacientul cu privire la apariŢia Şi evoluŢia afecŢiunii de care acesta suferă), iar examinarea globului ocular debutează cu o perfectă cunoaŞtere a structurilor oculare.
Cum îi alegem?
Este de la sine înŢeles că o pereche de ochelari de calitate trebuie să-Ţi ofere o corecŢie optică adecvată, însă reŢeta trebuie prescrisă Şi în funcŢie de stilul de viaŢă al fiecăruia dintre noi. ExperienŢele cotidiene Şi, mai ales, activităŢile desfăŞurate la locul de muncă pot necesita lentile cu diferite tipuri de filtre. Dacă lucrezi la calculator, vei avea nevoie de lentile pentru monitor, cu filtru antireflex. În schimb, dacă petreci multe ore la volan sau ai parte de activităŢi în aer liber, lentilele heliomate, care protejează ochiul de razele UV, sunt cea mai bună soluŢie pentru tine.
Cu vederea la control
Pentru a stabili reŢeta care să-Ţi asigure vedera optimă, un consult oftalmologic de calitate trebuie să cuprindă investigaŢii clinice diverse, cum ar fi examinarea vederii binoculare, motilitatea oculară, simŢul luminos, simŢul cromatic etc. Din momentul în care ai început să porŢi ochelari ar trebui să te prezinŢi la cabinet ori de câte ori ai senzaŢia că acuitatea vizuală scade. Asta nu te scuteŞte de consultul oftalmologic periodic, pe care trebuie să îl faci o dată pe an sau chiar la Şase luni, dacă ai ceea ce oftalmologii numesc vicii de refracŢie mari.
De ce cresc dioptriile
În afară de nepurtarea ochelarilor atunci când este nevoie, factorii care pot provoca creŞterea dioptriilor sunt extrem de diferiŢi Şi complecŞi din punct de vedere medical. În timp, poŢi suferi modificări ale axului longi