Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, la Pro TV, că relaţiile bilaterale cu Moscova ar trebui reînnoite în contextul alegerii lui Vladimir Putin. Diaconescu a adus însă în discuţie şi problema tezaurului românesc care se află, în prezent, la Moscova.
Dacă relaţiile economice ruso-române sunt foarte bune, având în vedere că schimbul comercial a crescut cu 37%, relaţiile bilaterale culturale ar putea fi îmbunătăţite, a adăugat ministrul de Externe. Cristian Diaconescu a mai spus şi că pe agenda bilaterală nu se află temele legate de chestiunile politice şi de securitatea zonei, astfel că „agenda politică trebuie upgradată".
Sperăm la reluarea discuţiilor despre tezaur
În ceea ce priveşte tezaurul românesc, ministrul de Externe a explicat că se încearcă reluarea activităţii comisiei formate din istorici români şi ruşi, care are sarcina de a găsi urma aurului românesc.
Dovada că tezaurul românesc mai există în Rusia, a explicat ministrul de Externe, este reflectarea subiectului în Tratatul politic de bază din 2003. „Acesta este şi motivul pentru care s-a înfiinţat o comisie interguvernamentală", a punctat Diaconescu. Tezaurul României a fost trimis în Rusia, în timpul Primului Război Mondial, pentru a fi pus la adăpost în condiţiile ocupării Bucureştiului de Puterile Centrale. După instalarea lui Lenin la Moscova, puterea sovietică a sechestrat tezaurul românesc şi a refuzat restituirea acestuia. Părţi din tezaur s-au întors în ţară în trei tranşe. Ultima restituire, care a avut loc în 2008, a constat în 12 monede istorice din aur.