Literatura de self-help (self-motivation, self-developpment, etc.) s-a împânzit în librării mai ceva ca romanele horror ale lui Stephen King și promite fericirea în câteva sute de pagini. În zilele în care previziunile lui Andy Warhol se adeveresc și, în direct, la știri, fiecare are parte de cincisprezece minute de faimă, literatura de self-help e menită să te ajute să ajungi la ele.
Și în anul 2012 se pare că avem nevoie de instrumente specifice și rețete de dezvoltare personală. În trecut îți explicau bătrânii ce și cum, astăzi ai best-sellerele americane care îți explică: tu de fapt ești minunat, dar n-ai instrumentele necesare să arăți asta încă. Pentru orice problemă pe care ai avea-o, fie ea sentimentală, profesională sau intimă, sigur se găsește un manual de ajutor în vreo librărie.
Pentru că, nu-i așa, trebuie să fim croiți toți după același standard: populari, victorioși, deținători ai zâmbetelor din reclamele pentru pastele de dinți.
Acum să nu ne înțelegem greșit. O carte bună îți deschide ochii mai bine decât toate sfaturile vreunui Moromote de ocazie, problema e că astăzi toată lumea dă sfaturi. E plin internetul de articole precum “Cum să devii…” sau “Zece pași spre…” sau “Trucuri pentru…”.
Incredibil; toată lumea se pricepe in afara de tine! Dezvoltare personală pe toate gardurile.
După articolele de pe bloguri și de prin reviste, unde toți devin brusc guru ai existenței împlinite vine librăria; în afară de acele cărți care chiar povestesc experiențele de viață ale unor oameni care au parcurs traseul “from zero to hero” și cele ale psihologilor care știu cum să ofere ajutor specializat, rafturile mai sunt pline de o gamă largă de bălării și toate asigură succesul.
Cum, nu-ți găsești motivația? Păi avem noi o rețetă excelentă, domnule, funcționează mai ceva ca tableta cu multivitamine!
Cum, nu știi cum să ai succ