Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din ţara noastră contribuie cu 40% la crearea de valoare adăugată, faţă de 60%, cât este media în Uniunea Europeană, ne-a spus Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Astfel se explică ponderea redusă a IMM-urilor finanţate de bănci, de 15-16% în ţara noastră, în timp ce în spaţiul comunitar aceasta ajunge la 70%, potrivit domniei sale.
În ultimii ani, mediul bancar şi cel de afaceri au fost caracterizate de prudenţă excesivă şi de lipsa unor obiective ambiţioase pe termen lung, consideră Aurel Şaramet. Antreprenorii care doresc să contracteze noi credite bancare au nevoie, în primul rând, de îndrăzneală şi încredere, precum şi de o documentaţie de credit bine construită şi solid fundamentată, în opinia preşedintelui FNGCIMM.
Reporter: Cum evaluaţi activitatea FNGCIMM în primii zece ani de activitate?
Aurel Şaramet: FNGCIMM, jucător activ pe piaţa financiar-bancară din România, a sărbătorit, la finele anului trecut, zece ani de succese, în care trendul ascendent de dezvoltare a fost sus-ţinut de adaptarea flexibilă a capacităţii de garantare la nivelul unor cerinţe diversificate, de optimizare a structurii interne şi extindere a reţelei teritoriale, dar şi de o bună conlucrare cu instituţiile guvernamentale şi cu principalele instituţii financiare partenere. Fiecare an a adus o nouă provocare, ridicând permanent ştacheta aşteptărilor. Activitatea Fondului a acţionat permanent în vederea creării condiţiilor de acces la finanţare pentru un număr crescut de IMM-uri, precum şi pentru beneficiarii programelor guvernamentale prioritare.
Sprijinirea a peste 20.000 IMM-uri, garantarea de credite în favoarea instituţiilor bancare şi non bancare în valoare de peste 4 miliarde euro, implicarea în susţinerea a peste 1.000 de I