Preţurile la care importăm produse agroalimentare sunt cu până la 40% mai mari faţă de cele la care vindem aceleaşi produse în afară.
Anul trecut, România a exportat produse agroalimentare în valoare de 3,9 miliarde de euro, în timp ce valoarea produselor importate s-a ridicat la 4,3 miliarde de euro, potrivit balanţei comerciale prezentate vineri de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, bazată pe datele Institutului Naţional de Statistică şi ale Autorităţii Naţionale a Vămilor.
An excepţional, importuri excepţionale
Deficitul comercial (decalajul dintre valoarea exporturilor şi cea a importurilor) în sectorul agricol s-a ridicat astfel la 376 de milioane de euro. Cu toate că deficitul a scăzut cu 48,5% faţă de nivelul din 2010, acesta rămâne la un nivel îngrijorător, mai ales în contextul în care valoarea importurilor a crescut cu 498,3 milioane de euro în 2011, care a fost un an agricol excepţional, cu recolte peste aşteptări.
Acest deficit este cauzat, în mare parte, şi de diferenţele semnificative dintre preţurile la care cumpărăm şi cele la care vindem pe pieţe străine aceleaşi produse. Spre exemplu, vindem seminţe de floarea-soarelui cu 430 de euro/tonă şi importăm acelaşi produs cu 39,5% mai scump, respectiv cu 600,6 euro/tonă. Mai mult, situaţia este agravată de faptul că seminţele de floarea-soarelui ocupă locul al doilea ca pondere în totalul exporturilor româneşti de produse agroalimentare, cu 13%, fiind, totodată, pe a patra poziţie după ponderea deţinută în total importuri, cu 3%.
Cu alte cuvinte, exportăm acest produs în cantitate mare la preţ mic şi-l importăm tot în cantitate mare, dar la preţ ridicat. „Avem în continuare deficit la carnea de porc, cea de vacă şi la soia", a explicat Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, adăugând că, datorită livrărilor externe mai mari de cereale şi plante tehnice,