Cum se preda fotbal tinerilor copii si juniori din Romania?!
Voi prezenta in acest articol un exemplu concret la care am fost martor la un meci de fotbal intre doua echipe de copii si juniori ale unor scoli de fotbal.
"Scoli de fotbal"?!?... Ele asa se considera. Oare asa se obtin rezulate pozitive? Asa se invata tinerii copii sa devina sportivi de performanta, modele de disciplina, oameni de echipa.
Aceste scoli si cluburi ar trebui sa aiba ca scop formarea unor personalitati puternice, competitive, cu o mentalitate fairplay de invingatori. Oare acesti copii vor stii vreodata ce inseamna fairplay-ul ? Evident ca NU! Frustrarile acumulate de-a lungul anilor de fotbal de juniorat, din cauza acestor tratamente din partea asa-zisilor profesori-antrenori, duc inevitabil la crearea unor asa-zisi profesionisti, care vor ajunge in multe momente in viitorul lor ca 'fotbalisti', in care vor rabufni, uitand de respectul si corectitudinea fata de adversar. Asta in cazul in care nu sunt distrusi de tot si indepartati total de sportul pe care odata l-au iubit si practicat din placere.
Antrenorii de la copii si juniori, au o responsabilitate in lumea sportiva, aproape la fel de mare ca si profesorii si invatatorii din scoli, actiunile lor reprezentand o caramida, o etapa, un procent foarte importante in forma si structura mentala si emotionala la maturitate a unor oameni, a unor personalitati.
M-am oprit langa un teren sintetic al unei scoli de fotbal - Chelsea Bucuresti - unde se disputa un meci intre doua echipe de copii, dintre care una era a celor care gazduiau aceasta competitie.
Voi povesti exact cum au decurs lucrurile in acele 10 minute in care am asistat dezgustat la comportamentul total negativ, antievolutie si antiperformanta si chiar distructiv, as spune, pentru psihicul unora dintre acei copii.
Pe linia de aut din latera