Iniţiativa de vânzare, prin ofertă publică primară, a unui pachet de acţiuni nou emise urmare a unei majorări de capital social, reprezentând 10% din capitalul social al Hidroelectrica, şi admiterea la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti este o acţiune premergătoare pierderii controlului asupra Hidroelectrica de către statul român, fiind de natură să afecteze siguranţa sistemului energetic naţional, semnalează Hidrosind.
"Atragem atenţia că, în paşi mărunţi, va fi creată baza legală pentru înstrăinarea activelor Hidroelectrica şi pentru privatizarea potenţialului hidroenergetic amenajat, cea mai importantă resursă naţională ne-privatizată până acum", afirmă reprezentanţii Hidrosind.
Ei solicită o dezminţire oficială din partea MECMA cu privire la intenţia privatizării pachetului majoritar la Hidroelectrica
Pe de altă parte, în opinia acestora, managementul privat este soluţia de management cea mai nepotrivită şi ineficientă pentru conducerea Hidroelectrica.
"Considerăm că Hidroelectrica SA are nevoie de un manager profesionist, selectat din interior, cu o salarizare şi cu un contract de management corespunzătoare, care să-i permită să-şi aleagă singur atât echipa din conducerea executivă, cât şi directorii din sucursalele de hidrocentrale şi din filialele de reparaţii", se menţionează în comunicat.
Membrii Hidrosind consideră că mandatul directorului general trebuie legat de performanţa tehnico-economică caracteristică rolului pe care Hidroelectrica îl are în sistemul energetic naţional şi în economia naţională şi refuză să accepte ideea unui manager privat care să fie interimar până la listarea a 51% din acţiunile Hidroelectrica, "situaţie în care mărimea salariului acestuia nu mai contează dacă are ca adevărat obiectiv doar înstrăinarea societăţii Hidroelectrica". În acelaşi timp, Hidroelectrica are