"Transelectrica" şi "Transgaz" vor trece, de sub controlul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), sub controlul altor ministere, procedura aflându-se în analiză la Guvern, a anunţat ministrul economiei Lucian Bode, la finalul săptămânii trecute.
Operaţiunea va fi derulată în baza proiectului de lege care reglementează sectorul energetic, aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului.
Ministrul de resort a explicat că decizia a fost luată în baza Directivei UE 72/2009, care prevede reguli clare privind separarea producătorilor de energie de operatorul de transport şi de sistem, în funcţie de regimul de proprietate: "Am ales modelul operatorului de sistem independent, asigurând o separare a intereselor legate de transportul energiei electrice faţă de cele legate de producerea şi furnizarea electricităţii. Pentru transpunerea integrală a prevederilor privind independenţa operatorului de transport şi de sistem, este necesară desemnarea a două organisme publice distincte, două ministere, spre exemplu, care să exercite controlul separat, pe de-o parte asupra operatorului de transport şi sistem şi, pe de altă parte, asupra producătorilor şi furnizorilor de energie electrică. Practic, Guvernul va elabora un proiect prin care cele două societăţi de transport, < Transelectrica > şi < Transgaz >, vor trece în subordonarea altor ministere, altele decât Ministerul Economiei".
Lucian Bode a precizat că, pentru transferul celor două companii, nu va fi înfiinţată o nouă structură, ci vor fi analizate doar ministerele existente.
Ministrul economiei a mai explicat: "În condiţiile în care reţele de transport de energie electrică sunt proprietate publică a statului, s-a optat pentru acest model, care permite certificarea operatorului de transport şi de sistem, cu respectarea prevederilor comunitare, concomitent cu păs-trarea regimului jur