La 16 martie 2012 a expirat perioada de grație pentru clasa politică din Republica Moldova. De obicei, această perioadă de grație durează 100 de zile de la preluarea guvernării. În cazul nostru, această perioadă a fost extinsă forțat de nealegerea președintelui. Astăzi, avem deja președinte ales și începem o perioadă calitativ nouă, în care guvernarea nu mai are nicio scuză privind tărăgănarea implementării reformelor prevăzute în programul de activitate al Guvernului.
Avem multe de făcut pentru reformarea justiției, poliției și procuraturii, liberalizarea regimului de vize și a spațiului aerian, administrare fiscală eficientă, lupta cu corupția, promovarea proiectului de e-guvernare și a unui climat sănătos pentru afaceri, dar și multe alte reforme necesare pentru ca tinerii să poată rămâne și lucra acasă și să se simtă realizați.
Un rol foarte important îl vor juca cetățenii și mass-media. Guvernarea nu are acum nevoie de laude, dar nici de boicot. Pentru ca să obținem rezultate bune în următorii 3 ani, presa și societatea civilă trebuie să monitorizeze la sânge activitatea Guvernului și a Parlamentului și să ceară îndeplinirea punct cu punct a programului de guvernare. Ar fi perfect dacă societatea civilă ar prezenta o dată la trei luni câte un amplu proiect de monitorizare a performanței guvernării.
Dacă greșește sau tărăgănează, guvernarea va merita să primească șuturi. Această presiune din partea societății va ajuta. Mult. Sigur că și guvernarea are nevoie să-și îmbunătățească capacitatea de comunicare a progreselor și a interacțiunii cu cetățenii.
De altfel, la următoarele alegeri, cetățeanul va chema această guvernare la covoraș. Așa cum a făcut-o Pink în adresa guvernării Bush.
La 16 martie 2012 a expirat perioada de grație pentru clasa politică din Republica Moldova. De obicei, această perioadă de grație durează 100