Foto: Thinkstock Dacă aveţi ocazia să călătoriţi la tropice, nu scăpaţi ocazia de a gusta din minunatul fruct de pâine, rodul copacului cu acelaşi nume, supranumit „mama pădurii”. Având dimensiunea unei mingi de fotbal, fructul cu miros plăcut abundă în substanţe nutritive – are şapte vitamine şi nouă minerale, fiind recomandat nu numai pentru prevenirea şi tratarea unor afecţiuni, cât şi pentru necesarul zilnic de energie al organsimului.
Acizii săi graşi ajută la creşterea părului, la sănătatea pielii, la reglarea metabolismului şi la întreţinerea sistemului osos. Pe de altă parte, fiind bogat în fibre, acest fruct este considerat unul dintre cele mai bune „arme” de apărare împotriva aşa-numitului colesterol „rău” (LDL). Este recomandat consumul acestui fruct în afecţiunile de inimă, de diabet, de cancer de colon, precum şi pentru controlarea tensiunii arteriale şi a astmului.
Denumirea ştiinţifică – Artocarpus altilis – provine din limba greacă: „artos” însemnând „pâine”, iar „karpos” – „fruct”. La maturitate are gustul şi consistenţa pâinii abia scoase din cuptor şi se poate consuma copt, fiert, prăjit sau fript. Seminţele din interiorul fructului sunt şi ele valorificate. Fierte şi pasate sau doar prăjite, se pot servi cu sare înainte de masă. Fructul de pâine poate fi pus la uscat, apoi pisat şi făcut făină. Locuitorii de la tropice preferă acest praf alb făinii din cereale. Şi florile copacului sunt folosite, mai ales de cei care au probleme serioase cu durerile de dinţi. Genul acestui arbore (Artocarpus) este format din aproximativ 60 de specii de copaci tropicali veşnic verzi din familia Moraceae, arborele de pâine fiind strâns legat de celebrul smochin.
Bucătarii de la tropice îşi încurajează clienţii să guste din preparatele obţinute din fructele de pâine. Încercarea de a-şi promova mâncărurile dă, de multe ori, rateuri