Taratele rezulta din macinarea boabelor de grau si se separa de faina prin cernere. In vremuri de demult, tarata de grau era folosita ca hrana pentru animalele din gospodarie si la prepararea borsului.
In nevoia lor de a-si trata bolile de care sufereau, oamenii au folosit tarata ca leac pe cand medicamentele de sinteza inca nu se produceau.
Tarata de grau este foarte bogata in vitaminele din grupul B, cu exceptia vitaminei B12, minerale, sodiu, potasiu, magneziu, calciu si aminoacizi. Datorita compozitiei sale, tarata are numeroase proprietati medicinale.
Astfel, taratele regleaza digestia, sunt emoliente, laxative, nutritive, remineralizante, tonic general, reconfortante.
Pentru o piele sanatoasa si curata nu e nevoie de produse cosmetice dintre cele mai scumpe care, oricum, au in compozitie chimicale. Apa de tarate are darul de a curata pielea in profunzime, de a-i reda stralucirea si tineretea, de a o catifela.
Si astazi exista medici care, cunoscand puterea tamaduitoare a taratei, recomanda mamelor sa faca baie cu apa de tarate nou-nascutului pentru curatarea pielii. Si, daca nou-nascutului baia cu apa de tarate ii face bine, cu siguranta face ca acelasi lucru se se intample si la maturitate, daca exista persoane care cred si accepta sa faca doua-trei bai, in timp de doua saptamani, macar la fiecare schimbare de anotimp.
Ca sa-ti pregatesti o baie cu apa de tarate, trebuie sa incepi de dimineata. Pune un kg de tarate intr-o punga de panza alba, leag-o bine la gura, elasticul e cel mai indicat, si pune punga intr-un lighean sau un cazan. Clocoteste patru-cinci litri de apa, toarna-i peste tarate si acopera vasul pana seara. Trebuie sa stea asa 10-12 ore.
Seara, tot ce este in vas se rastoarna in apa calda din cada care, sezut, nu trebuie sa treaca de talie si baia sa nu dureze mai