Meseberg, un sat cu 149 de locuitori, la 70 de kilometri nord de Berlin, în fosta Germanie de Est, este locul unde Angela Merkel îşi invită musafirii de rang înalt pentru discuţii confidenţiale.
Castelul din Meseberg, o clădire în stil baroc, din secolul al XVIII-lea, găzduia pe vremea comunismului nouă familii, la etaj, şi un magazin al comerţului socialist la parter. După o renovare ce a costat mai multe milioane de euro, făcută cu mai mulţi ani în urmă, castelul serveşte acum drept reşedinţă a cancelarului Angela Merkel, un fel de variantă germană a reşedinţei prezidenţiale americane de la Camp David. Meseberg, un sat cu 149 de locuitori, a devenit scena unor întâlniri confidenţiale la nivel înalt, în care se dezbate viitorul Europei.
La sfârşitul lui februarie, Angela Merkel a invitat aici trei premieri, pe Enda Kenny (Irlanda), Petr Necas (Cehia) şi Valdis Dombrovskis (Letonia), la un pahar de vin şi un dialog privat. Pe agendă nu era numai ajutorul acordat Greciei şi alte probleme la ordinea zilei, dar şi chestiuni legate de felul cum fiecare dintre aceşti lideri vede viitorul continentului. Cu o săptămână înainte fuseseră invitaţi la cină, în acelaşi loc, liderii danez, eston şi olandez. În ianuarie, musafirul a fost cancelarul Austriei şi premierii portughez şi suedez, care au avut parte de ospitalitatea guvernului german în castelul elegant, situat la o oră de Berlin.
Merkel, lider de facto al Europei
Aşa cum a spus luna trecută purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, „cancelarul pune mare preţ pe o reuniune informală, fără o agendă prestabilită, doar pentru a discuta despre viitor".
Ca lider al celei mai mari economii a Europei, singura ţară care are mijloacele financiare pentru a salva ţările îndatorate ale eurozonei, Merkel a descoperit că puterea şi influenţa ei au crescut considerabil