Marea majoritate a japonezilor vor renunţarea treptată la energia nucleară, însă consideră că guvernul ar trebui să repornească din reactoarele oprite pentru a asigura necesarul de electricitate pe termen scurt, potrivit rezultatelor unui sondaj prezentat de ziarul Tokyo Shimbun, preluat de Reuters.
Sondajul a fost realizat la aniversarea de un an de la criza nucleară declanţată de un val uriaş care a lovit centrala de la Fukushima.
Guvernul japonez trebuie să decidă în curând dacă va relua activitatea la două reactoare.
Potrivit sondajului, 79,6% dintre respondenţi sunt în favoarea renunţării la energia nucleară pe termen lung, iar 69% consideră că guvernul trebuie să repornească cele două reactoare pentru a asigura consumul pe termen scurt.
Numai două dintre cele 54 de reactoare nucleare ale Japoniei sunt în funcţiune, însă ambele vor fi închise până la începutul lunii mai, situaţie care anunţă căderi de tensiune în cursul verii. Japonia a oprit anul trecut activitatea la centralele nucleare pentru verificări şi teste de siguranţă în urma incidentului de la Fukushima.
Sondajul Tokyo Shimbun contrastează puternic cu rezultatele unui alt sondaj, prezentate săptămâna trecută de ziarul Asashi Shimbun, care a arătat că 57% dintre respondenţi se opun repornirii reactoarelor.
Dezbaterea privind energia nucleară a devenit tot mai aprinsă în Japonia şi la nivel global după cutremurul şi valul tsunami din martie 2011, care au lovit puternic centrala nucleară de la Fukushima, din nord-estul oraşului Tokyo, declanşând cel mai grav dezastru atomic din 1986.
Guvernul a anunţat că îşi va reduce treptat dependenţa de energie nucleară, care asigura înainte de Fukushima 30% din consumul naţional.
Ministrul Comerţului Yukio Edano a declarat recent că niciun reactor nuclear din Japonia nu îşi va putea relua operaţiunile până în var