Un fost pastor din RDG, Joachim Gauck, în vârstă de 72 de ani, a fost ales duminică preşedinte al Germaniei, şansele singurei sale concurente, Beate Klarsfeld, fiind aproape nule, deşi a luptat şi ea împotriva nazismului toată viaţa sa. Gauck a fost însă cel care a reunit consensul coaliţiei de guvernare şi pe cel al opoziţiei.
Acest scrutin prezidenţial anticipat a fost necesar după demisia, la 17 februarie, a conservatorului Christian Wulff, suspectat de corupție, un caz care a generat scandal în Germania.
Mandatul prezidenţial este de cinci ani. Preşedintele ocupă o funcţie în special onorifică, dar e văzut ca o autoritate morală.
Un "patriot luminat" veşnic în luptă cu STASI
Septuagenarul, zâmbitor şi cunoscut pentru modul său direct de exprimate, se vede în noua funcţie drept un apărător al libertăţii şi un "profesor de politică itinerant", care vrea să îi reînveţe pe concetăţenii săi că "trăiesc într-o ţară bună şi că o pot iubi".
Joachim Gauck a fost nevoit să aştepte 50 de ani pentru a trăi într-un sistem democratic. El a fost multă vreme pastor luteran în nord-estul Germaniei, unde a crescut cancelarul Angela Merjek, ea însăşi fiică de pastor.
Născut în ianuarie 1940 la Rostock (nord-est), el a fost martorul arestărilor şi detenţiilor arbitrare ale poliţiei politice est-germane, STASI, care l-a spionat şi pe el timp de mai mulţi ani.
Tatăl lui a fost arestat şi condamnat la muncă forţată în Siberia, în perioada în care Joachim Gauck era încă un copil. Mai târziu, el va alege să studieze teologia şi nu îşi va putea satisface dorinţa iniţială de a deveni jurnalist din cauza trecutului familial. El va deveni pastor în 1967.
În timp ce regimul est-german este în pragul dispariţiei, el îşi foloseşte poziţia pentru a apăra drepturile omului şi când izbucnesc manifestaţiile din 1989, care vor conduce la căderea Zidului