Problema asasinatelor sponsorizate de stat nu este nouă, însă legitimitatea ei a fost mereu prilej de discuţii aprinse. Guvernele nu o recunosc, însă oamenii de ştiinţă iranieni din domeniul nuclear ştiu că se întâmplă. Nu este uşor să faci diferenţa între asasinate şi politica SUA de a “ucide ţintit”, scrie BBC.
Acum 70 de ani, o echipă de asasini britanici se pregăteau să atace, iar ţinta lor era Reinhard Heydrich, unul dintre cei mai temuţi oameni din Al Treilea Reich, care conducea pe atunci Cehoslovacia. Operaţiunea Anthropoid este detaliată minuţios în documentele secrete care se află în Arhivele Naţionale britanice.
Doi voluntari cehosolovaci, antrenaţi în Marea Britanie, urmau să fie paraşutaţi în locul unde se afla ţinta, fiind pregătiţi să ia în calcul că misiunea lor ar putea fi una sinucigaşă.
În luna mai 1942, cei doi au creat o ambuscadă asupra Mercedesului decapotabil în care se afla Heydrich şi au reuşit să-l ucidă. Reacţia naziştilor a fost dură. În satul Lidice, din Cehoslovacia, de unde se presupune că proveneau cei doi asasini, au fost ucişi 173 de bărbaţi peste 16 ani, toate femeile au fost trimise în lagăre, toţi copiii au fost îndepărtaţi, toate clădirile distruse.
A fost acest asasinat eficient? “Cu siguranţă nu a meritat numărul enorm de victime pe care teroarea nazistă l-a produs în săptămânile care au urmat, air succesorul lui Heydrich în Praga a fost şi mai dur”, consideră Robert Gerwarth, biograful lui Heydrich.
Poate tocmai de aceea, Operaţiunea Foxley, care urmărea să folosească un lunetist pentru a-l ucide pe Hitler, a fost anulată. Britanicii s-au temut, printre altele, că succesorul său va fi unul mult mai raţional, care va lupta cu Marea Britanie mult mai eficient.
Atracţia pentru asasinate, ca soluţie uşoară pentru o problemă, nu a dispărut însă. În timpul crizei Suezului, premierul britani