Deşi în concepţia populară prea mult somn îngraşă, un grup de oameni de ştiinţă au reuşit să demonteze acest mit, constatând că lipsa odihnei provoacă o scădere a hormonului leptină din organism, responsabil cu senzaţia de saţietate.
Astfel, persoanele care dorm puţin prezintă un risc crescut de a suferi de obezitate. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Clinica Mayo din Rochester, informează Daily Mail.
Pe parcursul studiului, savanţii au constatat că persoanele care dorm puţin mănâncă mai mult decât cele care se odihnesc adecvat.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat un grup de persoane, femei şi bărbaţi, sănătoşi clinic. Voluntarii au fost împărţiţi în două categorii: subiecţii din prima grupă trebuiau să doarmă şase ore şi jumătate, în timp ce persoanele din a doua categorie trebuiau să doarmă cu o oră şi jumătate mai mult.
"Voluntarii au fost supuşi şi unor teste, pentru a vedea dacă hormonul apetitului - leptin - este influenţat de programul redus de odihnă. Rezultatul cercetării a arătat că persoanele care au dormit mai puţin au mâncat cu 549 de kilocalorii mai mult", a spus Virend Somers, medic cardiolog şi autorul studiului.
Pentru a preveni luarea în greutate, participanţii care dormeau mai puţin trebuiau să facă zilnic sport, pentru a putea arde caloriile consumate în plus. Cu toate acestea, specialiştii au constatat că un program chiar şi intens de sport nu ajută la accelerarea metabolismului.
"Pentru a preveni luarea în greutate trebuie să acordăm programului de somn o importanţă deosebită. Evitaţi să dormiţi şase ore pe noapte, deoarece riscul de a deveni obezi este unul destul de ridicat", spune Andrew D. Calvin, medic cardiolog şi co-autorul cercetării.
Deşi în concepţia populară prea mult somn îngraşă, un grup de oameni de ştiinţă au reuşit să demonteze aces