Bărbaţii care îşi doresc să devină părinţi ar trebui să acorde o importanţă deosebită primei mese a zilei. Aceasta este recomandarea unui grup de oameni de ştiinţă americani.
Experţii au constatat că bărbaţii care au un mic dejun bogat în grăsimi "rele", cunoscute sub numele de grăsimi saturate, prezentă un risc crescut de a deveni infertili. Explicaţia cercetătorilor constă în faptul că grăsimile saturate afectează calitatea şi cantitatea spermei, informează Daily Mail.
Doctorul Jill Attaman, specialist pe probleme de infertilitate de la Universitatea Harvard, cel care a condus cercetarea, a observat că bărbaţii care aveau un mic dejun alcătuit din carne de porc, vită, şuncă, ouă prăjite sau lactate se confruntau cu probleme de fertilitate.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au analizat un grup de 99 de bărbaţi care urmau deja tratament pentru probleme de fertilitate. Voluntarii au fost împărţiţi în trei grupuri, în funcţie de cantitatea de grăsimi pe care aceştia o consumau zilnic.
Bărbaţii care au avut aportul cel mai mare de grăsimi aveau cu 35% mai puţini spermatozoizi decât numărul normal, care este de 15 milioane pentru un mililitru de spermă. Procentul scade invers proporţional cu cantitatea de grăsimi consumate de bărbaţi, după cum reiese din studiul american.
Cercetătorii au monitorizat şi aportul de acizi graşi esenţiali Omega 3 al bărbaţilor care au participat la studiu. Aceştia sunt consideraţi grăsimi "bune" şi se găsesc în peştele gras (macrou, somon, hering), în nuci, migdale, seminţe de in şi de cânepă şi în măsline. Se pare că acizii graşi Omega 3 îmbunătăţesc calitatea spermei. Anomaliile de formă ale spermatozoizilor au fost cu 2% mai puţine în cazul bărbaţilor care au avut cel mai ridicat aport de grăsimi "bune", comparativ cu cei care au inclus foarte rar în alimentaţie peşte şi nuci.
"Deşi aces