După ce Fitch a modificat perspectiva ratingului AAA al Marii Britanii de la stabilă la negativă, scheletele din dulapul economic al Regatului Unit ies la iveală. Statul britanic se află într-o situaţie financiară critică, scrie site-ul Atlantico.
Supuşii Majestăţii Sale par condamnaţi să-şi piardă ratingul maximal. Zilele următoare, ministrul Bugetului, George Osborne, ar trebui să prezinte noul buget. Nu va fi deloc o sarcină simplă. Stearea financiară a Marii Britanii este critică, spun analiştii - nivelul său de îndatorare este cu mult peste cel al restului statelor UE.
În bilanţul oficial, nu figurează decât un total de 1.000 de miliarde de lire (68% din PIB). Cifra în absolut e impresionantă, dar ca raport din PIB, e onorabilă, comparabil cu cifra franceză (87%) sau chiar germană (83%). Tabloul este mai sumbru brusc din cauza perspectivelor oferite de MInisterul Finanţelor, care sunt departe de a fi încurajatoare.
În primul rând, felul în care este calculată datoria e discutabil, ea atingând, de fapt, 81% din PIB. Apoi, datoria sectorului privat (datoriile acumulate de familii şi companii, mai puţin băncile) atinge un record de 180% din PIB. Cel mai important însă, pasivul (datoria) fondurilor de pensii, pe care se sprijină sistemul de pensii britanic a fost subevaluat. E deja de 1.200 de miliarde de lire, ceea ce depăşeşte cu mult estimările de încasări.
Cum a ajuns aici Marea Britanie ?
Bilanţul destul de bun lăsat de Tony Blair a fost afectat de decizia succesorului său, Gordon Brown Decizia unei creşteri puternice a cheltuielilor publice. Marea Britanie s-a bazat pe miracolul faimoasei sale industrii financiare, dar miracolul s-a transformat în coşmar în timpul crizei creditelor. Criza a determinat statul să aplice o politică de relansare masivă şi extrem de costisitoare. La fel ca şi Grecia şi în Spania, cura de austeritate imp