Ambele boli au la origine o modificare a profilului hormonal. Dacă pentru chelire nu există tratament, adenomul poate fi oprit în evoluţie cu ajutorul medicamentelor.
Bărbaţii cu alopecie androgenetică (chelire prematură) au un risc mai mare să sufere de adenom de prostată, arată un studiu publicat în revista Academiei Americane de Dermatologie. Alopecia androgenetică este cea mai frecventă formă de chelire şi afectează mai ales bărbaţii. Are cauze hormonale şi duce la „dezgolirea“ creştetului capului, începând cu fruntea.
Specialiştii spanioli de la Universitatea din Granada au analizat 87 de bărbaţi, dintre care 45 aveau alopecie androgenetică. Acestora li s-a monitorizat prostata cu ajutorul ecografiei transrectale, li s-a măsurat fluxul urinar, nivelul de hormoni şi funcţia erectilă. Rezultatele au demonstrat o corelaţie clară între alopecia androgenetică şi problemele prostatei.
Afectează 60% din bărbaţii de peste 60 de ani
La nivel mondial, 80% din bărbaţii cu vârste de peste 70 de ani au chelie, iar în România, 60% din bărbaţii cu vârste de peste 60 de ani suferă de adenom de prostată. Adenomul de prostată duce la creşterea în volum a glandei care înconjoară porţiunea iniţială a uretrei. Printre simptomele caracteristice bolii se numără urinările dese în timpul zilei şi nopţii (nicturie), senzaţia de usturime în timpul micţiunii, jetul urinar modificat (în picătură, urmat de senzaţia de golire incompletă a vezicii) şi nevoia imperioasă de urinare. Surprinsă în fazele incipientă şi medie, boala este oprită din evoluţie doar cu medicamente.
Citeşte şi:
Tratament fără efecte secundare pentru bărbaţii cu adenom de prostată
Prof. dr. Petrişor Geavlete, medic primar urolog: «Foarte puţini bărbaţi vin la controale urologice de rutină»