Recomandări înainte şi după solar
Dacă, în ciuda riscurilor pe care le presupune, tot nu puteţi renunţa la idee, nu vă expuneţi la solar fără a folosi o cremă fotoprotectoare cu un SPF 50. Evitaţi, în acea zi, folosirea parfumurilor sau a cremelor parfumate intens întrucât acestea sensibilizează pielea şi pot produce iritaţii. Sub nicio formă nu apelaţi la cremele sau uleiurile acceleratoare de bronz înainte de expunerea la solar pentru a nu se produce arsuri tegumentare. De asemenea, este extrem de important să vă protejaţi prin utilizarea ochelarilor speciali, care ar trebui să existe în dotarea fiecărui salon. Chiar şi părul trebuie protejat cu o cască de protecţie pentru a-l feri de degradarea produsă de radiaţiile artificiale. Dacă expunerea prea mare la soare poate cauza probleme, gândiţi-vă că solarul este cu mult mai nociv pentru că emite radiaţii UVA necontrolate, iar daunele pe care le poate produce sunt cu atât mai mari, uneori ireversibile.
După şedinţele de solar, exact ca şi după expunerea la soare din timpul verii, este important să vă hidrataţi pielea aplicând creme care refac filmul hidrolipidic protector al epidermului. În cazul în care după şedinţa de bronzare apare eritemul (roşeaţa), care se produce ca urmare a agresiunii termice a tegumentului, puteţi aplica creme sau spray-uri cu dermatocorticoizi, cu efect antiinflamator de tipul hidrocortizonului acetat. Le găsiţi în farmacii.
Riscurile bronzului artificial
Superba culoare arămie este de fapt o reacţie de apărare a pielii împotriva radiaţiilor UV. Chiar dacă este considerată atrăgătoare, o piele bronzată nu înseamnă şi o piele sănătoasă. De departe, cel mai de temut aspect în ceea ce priveşte utilizarea solarului îl reprezintă apariţia cancerului de piele. Melanomul, cel mai redutabil dintre cancerele cutanate, este o tumoră melanocitară a cărei apariţi