Potrivit bilantului prezentat de Procurorul General al Romaniei, doamna Laura Codruta Kovesi, numarul dosarelor penale in Romania in anul 2011 s-a ridicat la ametitoarea cifra de 1,7 milioane. Cum intr-un dosar sunt in medie mai multi invinuiti, rezulta ca numarul romanilor aflati sub urmarire penala este cu mult mai mare.
Doamna Kovesi a calculat ca "un roman din patru este implicat intr-un dosar penal". Evident ca ii avea in vedere pe acuzati. Un analist observa ca, daca am socoti ca o familie are in medie patru membri am ajunge la concluzia ca in medie fiecare familie are un membru cercetat de parchet.
Intr-un dosar penal sunt implicate, insa, si alte persoane in afara celor banuite ca infractori. Dintre acestia un statut special il au martorii. Daca pentru a se lamuri situatia fiecarui suspect s-ar recurge la o medie de trei martori (ceea ce este rezonabil) am ajunge la concluzia uluitoare ca intreaga populatie a Romaniei este convocata la parchet cu un alt titlu decat cel de avocat sau expert. Orice s-ar spune, pentru acestia contactul cu anchetatorii este traumatizant. Mai ales atunci cand este posibil (iar asta este o practica deja consacrata) ca pe parcursul anchetei martorul sa se transforme in inculpat.
Tot doamna Kovesi a adaugat ca sunt cazuri in care unui procuror i se repartizeaza anual 1500 de dosare. Aceasta ar insemna sapte dosare de solutionat pe zi, in masura in care s-ar lucra 365 de zile pe an fara pauza. Ceea ce este exclus. Chiar daca nu toate dosarele sunt complicate, cifra ramane astronomica ca nivel de incarcare a unei singure persoane.
Procurorul nu este incarcat, insa, doar cu un mare volum de munca ci si cu un mare volum de raspundere. Nu este usor sa decizi asupra trimiterii unor oameni in fata instantelor judecatoresti cu perspectiva privarii lor de libertate sau/si de alte drepturi. In joc este nu doar responsa