Livrările externe de ţiţei ale statului iranian au crescut în ianuarie faţă de noiembrie 2011, în ciuda ameninţărilor Vestului şi a embargoului aprobat de UE.
În ianurie, producţia de petrol a Iranului s-a ridicat la 3,72 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din decembrie 2008, potrivit datelor publicate ieri de Joint Organization Data Initiative (JODI), o iniţiativă coordonată de Forumul Internaţional pentru Energie (IEF), care colectează date de la toate statele membre. Deocamdată, Iranul nu a trimis datele aferente lunii decembrie.
Cea mai mare parte a producţie a mers către exporturi, care au crescut cu 12%. Potrivit raportului, sancţiunile aplicate asupra băncii centrale a Iranului au „un impact pronunţat asupra tiparelor de comerţ cu petrol ale statului“, IEA estimând că exporturile „ar putea scădea la 800.000 – 1.000.000 de barili pe zi de la jumătatea anului“. Producţia totală a fost estimată la 3,43 de milioane de barili pe zi în ianurie, IEA anticipând o scădere la 3,38 milioane pentru luna februarie.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a transmit JODI date conform cărora producţia a crescut uşor, cu 61.000 de barili pe zi, în ianuarie faţă de decembrie 2011, ajungând astfel la 9,871 milioane de barili pe zi.
În ianuarie, miniştrii de Externe din UE au aprobat impunerea unui embargo asupra ţiţeiului iranian. Guvernele europene nu vor mai semna contracte noi pentru ţiţei iranian atunci când restricţiile vor intra în vigoare.
Toate contractele existente trebuie finalizate într-un fel sau altul până la 1 iulie. Mai multe sancţiuni şi restricţii faţă de tranzacţiile cu banca centrală a Iranului vor fi aplicate, au stabilit miniştrii de Externe din UE.
SUA au început să aplice sancţiuni pentru cei care tranzacţionează petrol iranian încă din 2010, acuzând statul