Trezoreria Statelor Unite ar putea anunța astăzi realizarea unui profit de 25 de miliarde de dolari de pe urma obligațiunilor ipotecare pe care le-a cumpărat în timpul crizei, potrivit Wall Street Journal, citat de Reuters. Sursa: Reuters
Guvernul american a cheltuit circa 225 de miliarde de dolari pentru a cumpăra obligațiuni ipotecare deținute de bănci aflate în dificultate. Scopul demersului era salvarea celor din urmă, însă revenirea economică, stabilizarea piețelor financiare și scăderea riscurilor asociate acelor obligațiuni au adus în cele din urmă și un profit pentru contribuabili.
Achiziția de obligațiuni s-a derulat pe parcursul a 16 luni, în perioada de vârf a crizei creditelor sub-prime, iar revânzarea lor a avut loc în cea mai mare parte anul trecut. Săptămâna trecută au fost vândute și ultimele pachete de obligațiuni, garantate de Fannie Mae și Freddie Mac, cele mai mari bănci ipotecare din SUA, salvate de stat în cadrul acestei operațiuni.
Chiar și controversatul program TARP a adus profituri
O altă veste bună pentru contribuabilii americani a venit în urma testelor de stres ale căror rezultate au fost publicate săptămâna trecută de Federal Reserve. Două dintre băncile care au trecut cu bine testul, Regions Financial Corp. și Zions Bancorporation, au decis să returneze banii primiți de la Trezorerie în anii 2008 și 2009 în cadrul programului TARP (Troubled Asset Relief Program). Ele au beneficiat de cele mai mari ajutoare dintre cele 361 de bănci care nu au înapoiat încă banii, peste 1 miliard de dolari fiecare, după cum relatează Bloomberg. În total, ar fi vorba de aproape 5 miliarde de dolari în plus în vistieria statului.
Restul banilor vor fi mai greu de recuperat, multe dintre instituțiile financiare ajutate de statul american, în special dintre cele mici, având în continuare probleme de solv