Noul reprezentant al OIM în ţara noastră speră ca în scurt timp Chişinăul să finalizeze planul de acţiuni pe liberalizarea regimului de vize cu UE, fapt care va duce la minimalizarea efectelor migraţiei.
„Adevărul": Ce ştiaţi despre Moldova înainte să veniţi în misiune la Chişinău?
Antonio Polosa: Mulţi mi-au spus că este o ţară săracă, în care oamenii au salarii mici şi duc o viaţă dificilă. Dar am remarcat că cele spuse corespund adevărului doar parţial. Nu pot afirma că Moldova n-ar avea probleme. Ca orice ţară din fostă Uniune Sovietică, ea a suferit multiple schimbări atât pe plan politic, cât şi pe plan economic şi social. În rezultat, avem imaginea reală asupra faptului, că a devenit o ţară democrată cu aspiraţii şi obiective clare de a se integra în UE. În acelaşi timp se confruntă cu multiple dificultăţi, cum ar fi sărăcia, migraţia masivă a populaţiei, care au un impact major asupra dezvoltării.
Anterior aţi fost şef de misiune în ţări din Africa, dar şi în Norvegia. Cu ce diferă traficul de fiinţe umane din Moldova de celelalte regiuni?
Situaţiile sunt foarte diferite, însă probleme există atât în ţări dezvoltate, cum ar fi Norvegia, cât şi în cele mai puţin dezvoltate. În Ghana m-am confruntat cu problema traficului intern. Am avut o mulţime de provocări în combaterea sărăciei, ceea ce crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea acestui fenomen. Norvegia era o ţară de destinaţie, unde oamenii încercau să ajungă din diferite motive, iar fenomenul traficului de fiinţe umane a devenit mai nuanţat, oamenii erau traficaţi nu doar în scopuri sexuale, ci şi în scopul muncii forţate. În ce priveşte Moldova, sunt abia în perioada de acomodare.
Unele agenţii de voiaj lucrează pentru traficanţi
Din ce cunoaşteţi deja, care ar fi problemele cu care se confruntă Moldova la moment?
Una din dificultăţi este calitatea urmăririi penale