Apariţia \"portofoliului educaţional\", ca pondere în media de admitere la liceu, face ca sute de firme să adulmece o piaţă cu câteva milioane de clienţi.
În ciclul gimnazial se dezvoltă o industrie pe orizontală odată cu schimbările din învăţământ. 70% din media de admitere la sfârşitul gimnaziului va reprezenta "portofoliul educaţional", în care vor intra, pe lângă mediile şcolare, şi rezultatele obţinute de elevi în activităţile extra-şcolare. Cine e mai bun în afara orelor obţine o medie mai mare.
Firmele dau târcoale unei pieţe cu milioane de clienţi
O piaţă imensă, cu milioane de clienţi la nivel naţional, se deschide în faţa celor care au viziune şi reacţie rapidă în afaceri. Zeci, sute de firme au început să-şi prezinte ofertele de cursuri de perfecţionare individuală: şah, limbi străine, oratorie, bune maniere, MBA-ul copiilor, icoane pe sticlă, orice s-ar putea dovedi cândva folositor în viaţă. Şi până acum existau aceste oferte la toate şcolile, şi de acum înainte acestea rămân facultative, dar ceea ce s-a schimbat e ponderea activităţii extra-şcolare în media de admitere. Astfel, facultativul devine pentru părinţi obligatoriu.
Lecţii despre orice foloseşte în viaţă: oratorie şi origami
Prin şcolile din Cluj au început să apară primele reclamaţii din cauza acestor cursuri: "Dacă cineva cu bani plăteşte pentru copil tot felul de cursuri, la examenul de admitere vine cu valiza de diplome şi obţine o medie mai mare. Am sunat la una din firmele care oferă cursuri pentru copii, iar cel mai ieftin era 390 de lei", a povestit un părinte revoltat. Lecţiile despre orice - "cum să ne comportăm în societate", dans modern sau origami - durează în general între patru şi şase săptămâni şi au loc sâmbăta, timp de o oră.
Marinela Marc, inspectorul general adjunct al ISJ Cluj, a precizat că legea încă nu