Theodor Stolojan, liderul grupului PDL din Parlamentul European, explica, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, de ce strategiile de business ale unor mari companii nu ajuta Romania sa treaca spre o noua economie. Primul premier tehnocrat din istoria post-decembrista mai spune, in interviul de mai jos, care este principala problema a bancherilor, motivul care blocheaza reforma Sanatatii si in ce conditii PDL va face aliante cu partidele din opozitie.
Wall-Street.ro: Domnule Stolojan, in opinia dumneavoastra, vom intra in recesiune tehnica?
Theodor Stolojan: Discutia despre o posibila recesiune are loc in termeni tehnici. Definitia recesiunii tehnice, care se instaleaza dupa doua trimestre consecutive de scadere economica, are o relevanta economica relativa. Noi trebuie sa urmarim evolutia trimestriala fata de aceeasi perioada de anul precedent, iar aici am avut crestere in trimestrul patru, iar trimestrul 1 din 2012 va fi mai bun decat cel de anul trecut. Problema este, evident, ce se va intampla in trimestrele urmatoare, iar eu nu vad, deocamdata, motive de ingrijorare.
Wall-Street.ro: Sunt exporturile, care au crescut cu doar 1% in ianuarie, un motiv de ingrijorare?
Theodor Stolojan: Exporturile noastre catre UE sunt legate nu atat de mult de ce se intampla cu ansamblul Uniunii, ci de evolutia cererii pentru produsele si serviciile care detin ponderea principala in exportul romanesc, cum ar fi, de exemplu, autoturismele. De asemenea, avem foarte multe exporturi de componente; asa ca trebuie sa cunoastem evolutia acestei industrii, pe segmentul de masini cu pret mic exportate de Romania. Problema este de cerere in intreaga Europa, nu doar in Romania. Nu ar trebui sa ne preocupe asa mult daca intreprinzatorii sunt sau nu sunt sustinuti, ci situatia cererii, care e slaba la ora actuala.
Wall-Street.ro: Volatilitatea cresterii economice