Muntenegru se află în faţa unor tulburări sociale de proporţii din care cauză organizaţiile neguvernamentale la Podgoriţa tot mai des vorbesc de o „primăvara muntenegreană“ . Luni dimineaţă muncitorii din Combinatul de aluminiu, denumirea prescurtată KAP, au blocat cu maşinele poarta uzinei. Ei cer să li se achite contribuţiile la anii de stagiu pentru a putea ieşi la pensie.
Corespondentul RFI, Petar Tomic
La sfârşitul săptămânii, peste zece mii de muncitori, studenţi şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale, în frunte cu conducerea sindicatelor independente, au manifestat pe străzile capitalei Podgoriţa.
Pe pancartele purtate s-au pututu citi toate doleanţelor celor nemulţumiţi de tranziţie şi conducerea actuală care tot timpul vorbeşte de europa în timp ce îşi umle buzunarele cu bani din impozite.
„A sosit timpul“ „Aţi închis fabricile“ “Ce viitor oferiţi copiilor”,, Hoţilor” , “Demisia” “Ne-am săturat de corupţi şi imoralitate”…sunt doar câteva din sloganele auzite la Podgoriţa.
Manifestanţii cer de la premierul Igor Lukşici să preia responsabilitatea şi să nu mai permită fostului premier Giucanovici să conducă ţara din umbră.
Mica ţărişoară Muntenegru cu doar 618.000 de locuitori este financiar pusă la pământ de politicieni corupţi şi mafia rusească. Combinatul de aluminiu care a fost vândut în anul 2005 miliardarului rus Oleg Depripasca este doar una din afacerile scandaloase care cutremură Muntenegru.
Depripasca a cumpărat combinatul pe o sumă de 48,5 milioane de euro. Actualmente are o datorie de 180 de milioane de euro. În încercarea de a menţine producţia şi de a păstra locurile de muncă, guvernul muntenegrean a acceptat să dea garanţii afaceriştilor ruşi să ia credite pe care acuma nu doresc să le plătească.
Principalul manager al combinatului este rusul Alaksandar Kuzneţov, despre s-ar presu