"Falsurile de bancnote romanesti au devenit foarte rare si realmente grosolane, usor de identificat pentru oricine. Astfel, am inregistrat in 2010 3,6 falsuri la 1 milion de bancnote in circulatie, iar in 2011 3,9 falsuri la un milion de bancnote in circulatie, ponderi sensibil mai mici decat, de exemplu, in cazul zonei Euro, unde incidenta a fost in 2010 de 63 de falsuri la 1 milion de bancnote. Realizam insa ca este o lupta fara sfarsit, ca trebuie sa ridicam standardele permanent si ca vigilenta noastra trebuie sa ramana ridicata", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o conferinta pe tema criminalitatii financiare.
Banca Nationala are responsabilitati directe, ca reprezentant al autoritatii publice. Activitatile de spalare de bani sunt astazi pe o pozitie inalta pe agenda nationala si internationala; liberalizarea fluxurilor internationale de capital, si comunicarea imperfecta intre autoritatile nationale, poate oferi ocazii pentru "albirea" banilor, a mai explicat Isarescu.
Potrivit Guvernatorului, BNR a infiintat o structura cu nume "complicat"- Serviciul de monitorizare a aplicarii sanctiunilor internationale, prevenire a spalarii banilor si a finantarii terorismului. "Am introdus reglementari, am impus bancilor o conduita preventiva in identificarea infractiunilor financiar-bancare, le-am cerut sa instituie reguli interne si sa implementeze sisteme informatice care sa detecteze automat in timp real tranzactiile suspecte. Ca rezultat volumul tranzactiilor suspecte s-a redus dramatic in ultimii ani, iar Romania este o tara de incredere in acest domeniu", a mai aratat Isarescu.
Pedepsele au devenit mai blande, a mai precizat Guvernatorul- odata cu trecerea anilor, omenia si spiritul crestin ne-au determinat, alaturi de atatia altii, sa renuntam la pedepsele pe care acestia le primeau nu mai departe de