Numai în 2011 Mariana Pisu a strâns 90 de amenzi, în cuantum de aproximativ 160.000 de lei. Pentru că nu are bani să şi le achite, zilele trecute, Judecătoria Braşov i-a trimis mandat pentru 120 de ore de muncă în folosul comunităţii.
La 50 de ani, Mariana Pisu este la fel de bătrână ca şi cea mai veche meserie din lume. A început la 17 ani, apoi s-a angajat la ARO, fosta fabrică de maşini de teren. S-a întors la pod, după care s-a angajat la fosta fabrică braşoveană Tractorul SA. „Nu mi-e ruşine de muncă”, ne spune doamna străzilor, în timp ce-şi aştepta clienţii în apropiere de podul din cartierul braşovean Bartolomeu. Aici îşi face veacul de un amar de vreme, astfel că e cunoscută de mai tot Braşovul. Când trec pe lângă ea, camionagii trag câte un claxon de-i sare inima femeii. „O fac pentru bani. Uite aici – am plătit 3 milioane la chirie”, se explică femeia, dând să scoată o chitanţă din geantă. Poartă o geacă de piele şi o fustă care este în antiteză cu vârsta şi cu vremea primăvăratică. „După ce treci de 40 de ani, nimeni nu te mai angajează. Spun că eşti prea bătrână. Ei uite că în meseria asta nu sunt bătrână deloc. Fetele cu care fac trotuarul mă invidiază pentru cât de bine arăt. Îs supărate că numa` ăştia tinerii trag de mine”, se laudă doamna de la pod, arătându-şi picioarele.
Program full time: de la 9 la 17
Pe Mariana o întâlnim zi de zi pe acelaşi trotuar. „Vin de la 9 şi stau până la 5, uneori şase. Mai puţin sărbătorile religioase. De Crăciun şi de Paşte stau acasă. Şi-n în zilele ploioase”. Colega ei de tură s-a speriat când a văzut reporterii că se îndreaptă spre ea şi s-a ascuns după un gard din dale de beton. Mariana, în schimb, nu are de ce să se ferească. „Nu mi-e ruşine să mă f.... Toată lumea o face. Nu fac decât să-mi vând trupul. Este al meu!”, ne spune ea. Tocmai nonşalanţa şi sinceritatea cu care îşi prac