Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică cere Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-o scrisoare deschisă, să modifice legislaţia potrivit căreia vânzarea sării normale în magazine şi utilizarea ei în industria alimentară este interzisă, adoptată în 2002.
De la pâine, fursecuri şi dulciuri, până la iaurturi, produse de patiserie sau produse din carne, toate alimentele de pe piaţa din România conţin sare iodată şi nu sare gemă, denumire folosită pentru sarea normală. "Problema nu este numai faptul că sarea iodată se găseşte în toate alimentele, ci şi faptul că la magazin, supermarket şi hipermarket nu găseşti sare normală. Ca să cumperi acest tip de sare trebuie să te duci la farmacie sau la plafar. Este ca şi cum sarea normală ar fi un supliment", a declarat pentru gândul Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică.
Ne tratăm în fiecare zi cu iod
Specialiştii spun că practic ne tratăm în fiecare zi cu iod, lucru nerecomandat, în condiţiile în care nu suferim de hipotiroidism, adică nu avem deficit de iod. Surplusul de iod din organism poate duce la apariţia alergiilor sau a cancerului de tiroidă.
"Există şi dovezi ştiinţifice care au demonstrat că acest tip de sare ne poate pune în pericol sănătatea. Prin scrisoarea deschisă, trimisă autorităţilor, nu cerem decât să ni se respecte dreptul la libera alegere, drept stabilit de Constituţie. Dorim ca pe piaţa alimentară să existe sortimente de alimente care conţin sare iodată şi sortimente cu sare normală", ne-a mai spus Cioceanu.
În cazul în care autorităţile române nu dau un răspuns favorabil asociaţiei, Marian Cioceanu a precizat că se va dresa Comisiei Europene. "Acest tip de sare este recomandată în special persoanelor care au probleme cu granda tiroidă. Nu este normal ca exe