Părinţii prea ocupaţi cu serviciul neglijează educaţia propriilor copii, care sunt predispuşi astfel să devină violenţi, antisociali sau delicvenţi.
Academia Naţională pentru Cercetare Parentală (NAPR) din Marea Britanie a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: noile generaţii de copii sunt din ce în ce mai agresive, mai antisociale şi mai predispuse la delicvenţă şi la abuzul de alcool sau droguri. Iar cei care poartă vina sunt părinţii, care eşuează în procesul de educare a copiilor, susţine profesorul Stephen Scott, coordonatorul studiului realizat de NAPR.
În primul rând, din cauza crizei economice prelungite, părinţii de azi sunt mai ocupaţi decât cei de ieri, fiind forţaţi să muncească suplimentar pentru a nu-şi pierde serviciul. În consecinţă, orele alocate educaţiei copilului sunt din ce în ce mai puţine. În lipsa părinţilor, micuţii devin solitari, sedentari şi dependenţi de televizor şi calculator, aparate care ajung să-i înlocuiască pe cei mari în viaţa lor.
În al doilea rând, puţini părinţi izbutesc să se detaşeze de grijile serviciului când ajung acasă, drept urmare sunt depresivi, nervoşi şi nerăbdători cu cei mici, pe care ajung să-i pedepsească disproporţionat. „Elevii sunt de două ori mai predispuşi la agresivitate şi la neascultare dacă au părinţi exagerat de severi, de cicălitori sau, dimpotrivă, inconsecvenţi sau delăsători", arată cercetarea NAPR, în cadrul căreia au fost monitorizate 300 de familii din Marea Britanie, cu copii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani.
Violenţa ca strigăt de ajutor
Ionela Prelicaru (36 de ani), din Bucureşti, este mama unui băiat de 12 ani, Dragoş. Femeia recunoaşte că, în ultimii trei ani, atât ea, cât şi soţul ei, Mircea, l-au neglijat pe Dragoş din cauza serviciului. „Şi eu, şi Mircea suntem nevoiţi să lucrăm peste program, în primul rând pentru a ne păstra locul de muncă şi în al d