Exista o tara in care, in ciuda abolirii oficiale a sclaviei, in 1981, mai exista oameni care sunt luati de langa familiile lor si pusi sa munceasca, fara nici un drept si fara nici o recompensa.
Potrivit unei statistici ONU, intre 10 si 20 la suta din populatia Mauritaniei traieste inca in sclavie. Desi aceasta a fost abolita oficial in 1981, pana in 1997 nu au existat pedepse pentru proprietarii de sclavi. Un reportaj video realizat de CNN intr-un sat din Mauritania arata ca sute de oameni traiesc sub pragul saraciei, la dispozitia unor oameni bogati.
"Cand eram sclav, m-am intalnit cu niste soldati si le-am spus ca prefer sa ma impuste decat sa ma intorc din nou la stapani. Familia mea este inca acolo. Nu pot uita torturile la care am fost supus", povesteste Matala Ould M'Boirik, un barbat care a reusit sa evadeze.
Jurnalistii americani au mers intr-un sat in care locuiesc si muncesc fosti sclavi. Acestia stiu ca oricand stapanii lor se pot intoarce sa-i puna la munca. Ii controleaza prin alimente si apa, oamenii traind intr-o saracie extrema.
"Motivul pentru care sclavia persista nu este violenta fizica, ci cea psihica, saracia", spune Boubacar Messaoud.
Fiica unei foste sclave, in varsta de 18 ani, spune ca la inceput nu a inteles ca "stapanii" nu erau familia ei: "Cand am vazut ca pe mine ma bateau, am inteles ca nu fac parte din familie. M-a violat si am ramas gravida, iar cand mi-a venit sorocul, m-au urcat intr-o masina si au inceput sa conduca agresiv. Cand am nascut, copilul era mort".
Abdel Nasser Ould Ethmane, fost proprietar de sclavi, unul dintre fondatorii SOS Slaves, o organizatie ce lupta pentru abolirea reala a sclaviei, spune ca alegerea servitorilor era un eveniment care il amuza: "Era ca si cum mi-as fi ales o jucarie".
Exista o tara in care, in