După ce vineri, Guvernul a adoptat un act normativ care să garanteze independenţa ANRE, iată că Executivul îşi dă cu stângul în dreptul şi calcă în picioare atribuţiile instituţiei.
Guvernul şi-a rezervat dreptul de a limita creşterea "excesivă" a tarifelor la energia electrică sau de a le bloca, pentru o perioadă de până la şase luni care poate fi însă prelungită succesiv, prin fixarea unei limite superioare a preţului sau limitarea venitului din activitatea reglementată.
Procedura a fost introdusă în proiectul legii privind energia electrică, aprobat de Guvern la sfârşitul săptămânii trecute, şi este luată în calcul de autorităţi pentru a fi aplicată în cazul unor "dezechilibre majore" între cerere şi ofertă.
"În situaţii de dezechilibre majore între cerere şi ofertă şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei de energie electrică, Guvernul, la propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maxim şase luni, perioadă care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin fixarea unei limite superioare a preţului pe o piaţă centralizată sau limitarea venitului din activitatea reglementată", se arată în document.
Costurile recunoscute şi amânate prin această operaţiune vor fi însă recuperate integral de către operatori.
ANRE avea deja această atribuţie
Acum doar ANRE are dreptul de a fixa o limită superioară a preţului sau tarifelor în scopul evitării necontrolate a preţurilor la clienţi. Această prevedere a fost folosită de autoritate la începutul acestui pentru a fixa la maxim 400 de lei/MWh preţul maxim până la care poate ajunge en