Romania si-a redus cu aproape 50% deficitul balantei comerciale pe produse agroalimentare. Totusi, in continuare importurile de alimente "sugruma" afacerile producatorilor locali. Va asteptati probabil sa vorbim despre nuci de cocos, cafea sau citrice? Ei bine, nu. Carnea de porc, cartofii sau laptele sunt printre cele mai importate alimente din Romania.
Exporturile de produse agricole din Romania au depasit 3,9 mld. euro in 2011, o crestere de aproape 28% fata de anul precedent, cand valoarea produselor exportate s-a situat usor peste 3 mld. euro. mporturile au fost de asemenea in crestere anul trecut, insa majorarea a fost de doar 13%. Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare in anul 2011 a fost de 376 mil. euro, in scadere cu 48,5% fata de nivelul inregistrat in anul 2010, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Avalansa de alimente de import Anul trecut Romania a importat 157.000 tone de carne de porc in valoare totala de 257 milioane euro. Prin comparatie, exporturile au fost de 5.600 tone si 10 milioane euro.
Chiar daca deficitul balantei comerciale pe acest tip de produs este urias, totusi, fata de 2010 s-a inregistrat o usoara imbunatatire, importurile au scazut cu circa 40.000 de tone, in timp ce exporturile au crescut cu aproximativ 2.000 de tone de carne.
Potrivit celor mai recente statistici ale Institutului National de Statistica, din primavara lui 2011, la 1 mai anului trecut numarul efectivelor de porcine era cu 2,2% mai mica decat in aceeasi perioada a anului procedent, iar numarul este in continua scadere de cativa ani.
Gheorghe Caruz, fostul presedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc si seful grupului de firme Caruz, a spus pentru Wall-Street.ro ca probabil circa 60% din vanzarile de carne de pe plan local sunt reprezentate de produsele de import. @N_P