Oltchim Râmnicu Vâlcea, cea mai mare unitate a petrochimiei româneşti, a intrat în linie dreptă în ceea ce priveşte procesul de privatizare, acesta urmând să se încheie până la sfârşitul lunii iulie.
„Anunţul pentru privatizarea pachetului de 54,8% pe care îl deţine statul la Oltchim a fost deja publicat. Cei care doresc să cumpere pachetul de acţiuni au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi pregăti documentarea, iar cei care doresc reintegrarea cu rafinăria de la Piteşti trebuie să ia legătura cu Petrom pentru a o cumpăra.
După ce vor face documentarea, potenţialii investitori vor depune ofertele, iar, pe baza acestora, Ministerul Economiei face caietul de sarcini pentru licitaţia finală. În acest timp se face conversia creanţei AVAS în acţiuni. Procesul de conversie poate dura vreo trei luni şi după asta se va trece efectiv la licitaţia finală", a declarat managerul combinatului, Constantin Roibu.
Potrivit anunţului de privatizare, structura acţionariatului Oltchimului este: Ministerul Economiei - 54,8 %, PCC SE-18,3%, Nachbar Services Ltd-14%, persoane fizice - 11 % şi persoane juridice - 1,8 %. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 0,10 lei, iar la Bursa de Valori este de 1,2-1,3 lei.
Succesul privatizării, preluarea rafinăriei
Potrivit directorului Oltchim, o companie din Rusia, una din Emiratele Arabe şi un fond sunt cele mai interesate de societatea vâlceană.
„Un investitor strategic din Rusia sau Emirate are rezerve de ţiţei proprii. Prin conductele care leagă Piteştiul de Marea Neagră intră ţiţei la rafinărie, prelucrezi apoi prin petrochimie, produci produse petrochimice în România, adică direct în UE.
Pe când dacă produci acolo în Rusia sau Emirate produse petrochimice, trebuie să plăteşti taxe vamale ca să intri cu ele în UE. Repet, am încredere într-un investitor care negociază cu Petrom şi pentru preluare