Măsurile luate de Beijing pentru a ieftini locuinţele şi-au atins scopul: preţurile au avut cea mai mare scădere din ultimul an.
Piaţa imobiliară, unul dintre principalele motoare de creştere economică din China, dă tot mai multe semne de prăbuşire. În ciuda protestelor dezvoltatorilor imobiliari, autorităţile de la Beijing continuă cu măsurile dure impuse de la începutul anului trecut pentru a descuraja achiziţiile de locuinţe de teama unei bule imobiliare.
În februarie, preţul locuinţelor noi a scăzut în 45 dintre principalele 70 de oraşe monitorizate. Imediat după publicarea acestor date, bursele asiatice au înregistrat scăderi, indicele Shanghai Composite înregistrând o scădere de 0,2%. În ciuda ieftinirii semnificative, Beijingul nu dă semne că va relaxa condiţiile. Luna aceasta, premierul Wen Jiabao a avertizat că preţurile locuinţelor rămân departe de a fi „rezonabile".
Consecinţe la nivel mondial
Încetinirea îngrijorează însă piaţa la nivel mondial, având în vedere faptul că dezvoltatorii chinezi, în contextul consumului foarte ridicat din această piaţă, influenţează preţurile materiilor prime folosite în construcţii în întreaga lume.
Încă din 2010, Guvernul de la Beijing a luat măsuri pentru a preveni formarea unei bule imobiliare. Printre altele, Executivul a majorat avansul minim obligatoriu pentru creditele imobiliare, a restricţionat numărul de case pe care are dreptul să le deţină un cetăţean, dar şi accesul dezvoltatorilor imobiliari şi al populaţiei la creditare.
În 2011, banca centrală a Chinei a majorat de trei ori dobânda-cheie pentru a descuraja creditarea şi pentru a combate inflaţia. În plus, Guvernul de la Beijing va cheltui 200 de miliarde de dolari în următorii ani pentru a construi zece milioane de locuinţe sociale. După ce a limitat numărul de achiziţii imobiliare în câteva dintre cele mai mari pieţe