Economistii si reprezentantii BNR sustin ca actualul nivel la care a ajuns cursul leu/euro nu ar trebui sa ne sperie, fiind doar o corelare cu valutele din regiune. Deprecierea leului ar putea fi oprita, totusi, in jurul valorii de 4,4 lei/euro.
"As zice ca, mai degraba, cursul nu va trece de 4,4 lei/euro, dar nici nu este de exclus sa aiba o scurta incursiune peste acest nivel, tinand cont ca ieri (joi - n.r.) a ajuns la 4,39 lei/euro, iar spread-ul destul de mare ar permite un salt peste 4,39 lei/euro destul de usor", a explicat economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu.
El mentioneaza ca in momentul in care cotatiile au ajuns in jurul nivelului de 4,39 lei/euro au aparut cativa jucatori in piata care intervin de obicei pentru stoparea deprecierii.
"Practic, lucrurile nu sunt chiar atat de grave, deoarece ce s-a intamplat pana acum pe curs este relativ nesemnificativ ca miscare. In general, participantii la piata cred ca banca centrala are un control foarte bun asupra monedei nationale”, a adaugat Muscalu.
Mai mult, economistul apreciaza ca sunt destule motive ca sa nu ne ingrijoram de capacitatea de interventie a BNR, intrucat deocamdata nu este impiedicata de politica de imprumuturi a Finantelor.
In mod normal, tinand cont ca Ministerul de Finante are nevoie sa se imprumute destul de mult, capacitatea de interventie a BNR este mai redusa, dar nu este cazul sa fie pusa acum intr-o situatie dificila.
"Ministerul de Finante este foarte aproape sau chiar a depasit necesarul de bani pentru finantarea deficitului bugetar. Deci, ramane ca in urmatoarele luni sa refinanteze imprumuturile care ajung la scadenta, ceea ce in general este considerat relativ usor", a mai spus Muscalu.
Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, un nou maxim istoric.
„Misc