România trebuie să atragă 30 milioane euro săptămânal, pentru a primi aceiaşi bani în 2014-2020. Declaraţia vine de la comisarul european pentru Politică Regională, Johannes Hahn, aflat în vizită la Bucureşti. În acest context, oficialul european a pledat pentru continuarea reformelor în administraţie.
Pentru a se asigura că va beneficia de acealaşi nivel al fondurile europene şi în perioada 2014-2020, Bucureştiul trebuie să fie sigur că va ţine ritmul până la sfârşitul anului: adică 30 de milioane săptămânal, explică oficialul european.
Ritmul este unul alert iar România trebuie să demonstreze că poate folosi o mare parte din fondurile comunitare.
Comisarul european a subliniat în acest context că România ar tebui însă să-şi crească rata de absorbţie ca o precondiţie pentru noua alocare din bugetul european.
Comisarul UE a arătat, totodată, că România nu a depăşit pericolul de a-i fi suspendate plăţile din fondurile europene, dar că deocamdată se află în calendarul de măsuri convenit pentru remedierea deficienţelor constatate.
"După discuţiile din toamnă privind întreruperea plăţilor, România a propus un plan de acţiuni foarte cuprinzător, care trebuie implementat până la sfârşitul lunii iunie. De acesta depinde dacă putem, în cele din urmă, să dăm undă verde sau nu.
Pentru moment, însă, nu există dovezi că România nu se află în calendarul convenit, dar există încă un risc", a apreciat comisarul.
El a atras atenţia că administraţia trebuie în continuare reformată, iar funcţionarii care gestionează fondurile europene trebuie să-şi asume atât meritele procesului de absorbţie, cât şi vina pentru nereuşită.
"Există o administraţie greoaie şi aceasta a fost cea mai mare provocare, simplificarea, responsabilităţi clare. Acest lucru înseamnă că, la sfârşitul zilei, aveţi nevoie de o persoană care să-şi asume responsabil