Roşeaţa este un simptom al conjunctivitei, durerile oculare pot semnala glaucom, pleopele căzute- un atac cerebral, iar mâncărimile pot trăda infecţii bacteriene. Sursa: REUTERS
După o noapte albă sau după câteva ore petrecute într-un bazin cu apă cu clor, disconfortul la nivelul ochilor este normal. Sunt şi situaţii când probleme aparent minore pot ascunde boli grave.
Ochii roşii. Roşeaţa ochilor poate fi un semn al conjunctivitei, al inflamaţiei oculare, al unei alergii sau hemoragii. Conjunctivita se manifestă atât prin roşeaţă, cât şi prin secreţii abundente şi sensibilitate la lumină.
Dacă ochiul se înroşeşte brusc, poate fi vorba de o hemoragie subconjunctivală, declanşată de o tuse violentă sau vărsături.
"E un vas de sânge care se sparge, dar nu comportă un risc major. Este mai frecventă în cazul vârstnicilor", explică oftalmologul Mircea Filip, de la Cabinetul "Ama Optimex" din Bucureşti.
Ochii dureroşi. Durerea profundă poate fi un semn al glaucomului, caz în care nervul optic se atrofiază, iar câmpul vizual se îngustează, până la orbire. Boala apare în special la pesoanele în vârstă.
"Alte boli care se manifestă prin dureri la nivelul ochiului sunt ulcerul corneean- o rană pe cornee (durere ascuţită şi estomparea luciului ochiului)-, o zgârietură pe cornee- sau herpes", adaugă medicul.
Pleope căzute. Poate fi vorba de paralizie, iar dacă simptomele apar brusc, pot trăda un accident vascular cerebral, un anevrism sau o tumoră.
Mâncărimi la nivelul ochilor. Mâncărimile constante pot fi un semn al alergiei sau blefaritei, o afecţiune incurabilă, dar nu foarte gravă. "Este o inflamaţie la rădăcina genelor, unde se adună şi secreţie sau particule care seamănă cu mătreaţa. Este o boală deranjantă, dar poate fi ameliorată", subliniază specialistul.
"Ochii roşi