Cotidianul budapestan de cel mai mare tiraj, Népszabadság, publică un amplu interviu cu politologul român Dan Dungaciu, despre contextul vizitei în capitala României a ministrului ungar de Externe, János Martonyi. Ziarul evidențiază în antetul articolului opinia lui Dungaciu, potrivit căruia relațiile bilaterale s-au golit de conținut după ce Guvernul condus de Viktor Orbán a desființat practica ședințelor de Guvern comune și că în locul lor s-a instalat suspiciunea.
Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari
Vizita de pe 20 martie a lui Martonyi țintește obținerea de sprijin și solidaritate. Astfel interpretează profesorul bucureșten Dan Dungaciu interviul recent acordat de ministrul de Externe cotidianului Evenimentul zilei, în care acesta a adoptat un ton extrem de prietenesc, adăugând că actualmente, Ungaria în privința prestigiului internațional, stă poate mai prost ca oricând, având nevoie stringentă de parteneri.
Dungaciu consideră că deși acum Ungaria pare izolată, pe termen lung ea va depăși această ipostază. Contrar României, opinează Dungaciu, Ungaria a avut totdeauna acces la statele-lider ale Europei, a participat la marile procese europene, deși ca partener minor. Ea dipune de multe relații de influență și se integrează cu mii de fire în economia germană, deci nu se poate izola definitiv. Acum însă are nevoie de parteneri, pentru a-și demonstra puterea față de Bruxelles și în acest sens, relația cu Bucureștiul s-a revalorizat. Dar, continuă Dan Dungaciu, chestiunea este dacă pentru România merită să ignore criticile de la Bruxelles și să își pună în joc capitalul de credibilitate.
După o lungă vreme, Bucureștiul este într-o situație de superioritate, deși nu a făcut nimic pentru aceasta, ba dimpotrivă, consideră Dan Dungaciu, actuala Opoziție a întărit pozițiile Budapestei. El consideră că ar fi iresponsabil ca România