Un atentat cu o maşină-capcană a făcut duminică cel puţin trei morţi şi 25 de răniţi în oraşul Alep din nordul Siriei. Ca şi după cele două atentate de sâmbătă din capitala Damasc, soldate cu zeci de morţi, opozanţii şi regimul sirian s-au acuzat reciproc că ar fi la originea acestor atacuri.
Agenţia de presă oficială din Siria spune că atentatele au fost comise de terorişti, de jihadiştii din organizaţia Al-Qaida. Analiştii nu exclud complet această ipoteză, faptul că grupuri combatante s-au infiltrat în Siria fiind de notorietate publică.
Opozantul Haytham Manna, refugiat la Paris şi membru al conducerii Comitetului de coordonare pentru schimbarea democratică în Siria, se teme de o militarizare a conflictului. El denunţă totodată poziţia adoptată de Qatar şi Arabia Saudită, două state care au cerut ca rebelii sirieni să fie înarmaţi.
"Felul în care Arabia Saudită şi Qatarul au chemat la înarmarea şi militarizarea revoluţiei siriene este mai degrabă pură propagandă şi demagogie. Nimeni nu a vorbit nici de planificare, nici cum să se facă treaba şi nici cu cine trebuie discutat. Din păcate, ştim că aceste două ţări facilitează chiar plecarea spre Siria şi Liban a anumitor grupuri care erau acuzate în trecut că ar fi comis atentate în Arabia Saudită, lucru care este foarte periculos. Cred că nu avem nevoie de jihadişti, frontierele trebuie să fie controlate. Nu e nevoie de complicitate, ci de ajutor din partea Turciei, a Iordaniei, a Irakului şi a Libanului, pentru a nu avea noi afgani arabi în Siria. Altfel, vom asista la o catastrofă. Siria nu este o ţară monocoloră. Siria e formată din 26 de grupuri, secte, religii şi naţionalităţi. Ar fi deci o nebunie să se creadă şi să se spună că Siria şi Libia sunt acelaşi lucru", e de părere opozantul Haytham Manna.
Un atentat cu o maşină-capcană a făcut duminică cel puţin trei morţi şi 25 de răn