Băncile din ţara noastră vor trebui să facă faţă presiunilor cauzate de reducerea finanţării din partea băncilor-mamă şi urmează să concureze, unele cu celelalte, ca să atragă clienţi "buni", se arată într-un studiu realizat de către compania de consultanţă de management "Ensight". Situaţia dificilă de la nivelul grupurilor şi decizia de a se concentra pe pieţele lor de bază urmează să determine băncile străine să îşi reducă expunerea pe ţara noastră, ceea ce poate să pună presiune pe subsidiarele locale, potrivit studiului. Aceste presiuni, în contextul actualelor condiţii de piaţă, urmează să afecteze activitatea de creditare, consideră analiştii "Ensight". Având în vedere rata redusă de absorbţie a fondurilor europene, există potenţial generat de co-finanţarea proiectelor care atrag astfel de fonduri, unele bănci poziţionându-se, deja, pe acest segment, notează compania.
Activitatea redusă de creditare, împreună cu o nouă creştere a creditelor neperformante şi costuri mai ridicate produse de modificări ale reglementărilor, precum noi condiţii de creditare (n.r. impuse de către Banca Naţională a României - BNR), cresc şi mai mult presiunea costurilor asupra băncilor, potrivit studiului. În aceste condiţii, instituţiile de credit vor trebui să exercite un control strict al costurilor pe termen mediu şi lung, se arată în raport.
Având în vedere accesul mai dificil la resurse provenite de la băncile-mamă, subsidiarele din ţara noastră urmează să concureze tot mai puternic pentru a atrage clienţi atrativi atât pentru acordarea de credite (clienţi care prezintă un grad redus de risc), cât şi pentru atragerea de depozite (clienţi cu dis-ponibilităţi financiare ridicate), informează analiştii "Ensight". Climatul competiţional poate să sufere modificări în acest an deoarece există tendinţe de consolidare la nivelul grupurilor bancare, tendinţe care urmează să