"Creşterea ponderii pieţei concurenţiale se realizează gradat prin asigurarea accesului pe această piaţă pentru cât mai mulţi participanţi, producători, furnizori şi clienţi finali", se arata in varianta aprobata de Guvern a Legii energiei aprobata la sfarsitul saptamanii trecute de catre Guvern. Acesta mai arata ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) întocmeşte un raport odată la 2 ani, referitor la preturile reglementate ca obligaţii de serviciu public si impactul acestora asupra pietei de energie electrica. De asemenea, prevede infiintarea unei comisii de soluţionare a disputelor între participanţii la piaţa de energie electrică.
Comisia de soluţionare a disputelor este formată din 5 membri care sunt numiţi prin decizie a ANRE, pe o perioadă de 3 ani dintre specialiştii ANRE cu vechime de cel putin 8 ani în sectorul energiei electrice.
Documentul stabileste si o definitie a consumatorului vulnerabil. Acestal este consumatorul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla în risc de marginalizare socială şi care, pentru prevenirea acestui risc beneficiază de măsuri de protecţie socială de natura financiara şi de alte facilităţi. Măsurile de protecţie socială, precum şi criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilităţile se stabilesc prin reglementări ANRE.
Guvernul a aprobat vineri proiectul privind liberalizarea pietei energiei electrice. Proiectul, care urmeaza sa fie transmis Parlamentului spre a fi dezbatut in procedura de urgenta, vine dupa o intarziere de mai mult de un an, iar neadoptarea sa ar fi implicat inclusiv eventuale sanctiuni din partea Comisiei Europene.
Proiectul de lege prevede, printre altele, ca Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordonate Ministerului Economi