Sumele în valută care pot fi împrumutate de la bănci vor scădea semnificativ, în special pentru creditele de consum, începând cu luna aprilie, când băncile se vor alinia noului regulament de creditare în valută adoptat recent de Banca Naţională a României (BNR), după cum reiese din calculele reprezentanţilor brokerilor de credite.
În prezent, majoritatea băncilor au primit avizul BNR pentru ofertele actualizate, în timp ce altele sunt "în corespondenţă" cu banca centrală pentru a pune la punct ultimele detalii.
Astfel, dacă înaintea aplicării noului regulament un credit de consum în valută, cu garanţie ipotecară, în valoare de 10.000 de euro putea fi luat pe 30 de ani de către un client cu venituri de circa 1.250 de lei, de luna viitoare, pentru aceeaşi sumă venitul mediu al clientului trebuie să fie de circa 2.800 de lei deoarece perioada de rambursare a fost redusă la cel mult cinci ani.
"Creditele de nevoi personale în valută (fără garanţie ipotecară n.r.) au acum o perioadă maximă de rambursare de 5 ani, faţă de 10 ani înainte, ceea ce reduce, în medie, cu aproape 30% suma maximă accesibilă la aceleaşi venituri. Cele mai afectate sunt creditele de nevoi personale cu garanţie imobiliară şi fără refinanţare care sunt restricţionate acum la o perioadă de maxim 5 ani faţă de maxim 30 ani înainte", a declarat pentru gândul Anca Bidian, preşedinte Kiwi Finance.
Pentru un credit ipotecar în euro în valoare de 60.000 de euro, venitul mediu cerut de bănci va fi de circa 3.400 de lei, cu 7,9% mai mult decât înaintea aplicării noilor norme, potrivit calculelor Kiwi Finance.
Sursă: Kiwi Finance
Avantajele noului regulament: dobânzi mai mici la creditele în lei
Pe termen lung, noul regulament de creditare adoptat de BNR ar putea duce la scăderea dobânzilor la creditele în lei astfel încât să fie atins obiectivul băncii cen