Presiunile puse de către Bursa Română de Mărfuri (BRM) în privinţa înfiinţării unei a doua burse de energie, pe lângă OPCOM, ar trebui să fie din start sortite eşecului, având în vedere tendinţele europene de a crea o bursă unică de energie la nivel european. În plus, acceptarea de către autorităţile române a acestui nou domeniu de activitate cerut de BRM ar putea aduce mari neajunsuri consumatorilor, persoane fizice şi juridice, din cauza posibilităţii creşterii în mod necontrolat a preţului energiei electrice.
"Ca număr, participanţii la piaţa de energie electrică sunt aceiaşi, dar se vor împărţi la doi - pe de o parte OPCOM, care este instituţie puternic şi complet reglementată, iar pe de alta BRM, care se va autoreglementa. Costurile fixe ale operatorilor de energie se vor dubla însă prin înfiinţarea celei de-a doua burse de energie, ceea ce va duce, inevitabil, la majorarea necontrolată a preţurilor. În plus, OPCOM este o instituţie puternic reglementată, de către ANRE, care are şi rolul de a supraveghea preţurile tranzacţionate, în timp ce BRM se va autoreglementa", au declarat pentru Curierul Naţional specialişti din domeniul energetic.
Aceştia au amintit incidentul din 2006, când BRM a vândut energie electrică produsă la Craiova către CFR Marfă, cantitate care nu a putut fi cuantificată şi, ca atare, nici facturată. "CFR Marfă spunea că locomotivele au contoare care pot înregistra consumul, iar BRM a acceptat. Nu a luat în calcul faptul că aceste locomotive circulau prin toată ţara, având de-a face cu mai mulţi furnizori şi că nu se putea măsura, pe oră, consumul. Cantitatea de energie livrată prin BRM a fost trecută de producător la pierderi", au declarat sursele citate.
Termenul avansat iniţial de UE este 2014
Potrivit acestora, oficialii europeni iau în calcul comasarea pieţelor europene de energie într-una singură, car