CFR Călători putea rezilia contractul în cazul în care Monalisa Investments nu se achita de obligaţiile contractuale
Directorul general adjunct de-atunci, Vanghele Nacu, este trimis în judecată pentru prejudicierea CFR Călători cu aproape 3 mil. lei, ceea ce pune serios la îndoială corectitudinea lui la încheierea contractului cu Monalisa
Hassan Awdi, cercetat în dosarele Rodipet şi CFR Mesagerie, spune că a încercat să rezilieze contractul pentru că după cumpărarea acţiunilor acesta ar fi fost modificat fără ştirea lui
Toate privatizările încheiate în perioada 2003 - 2005 s-au dovedit, în timp, a fi păguboase statului, dar în niciunul dintre contracte nu erau prevăzute clauze atât de avantajoase vânzătorului ca în cazul CFR Mesagerie.
Potrivit contractului încheiat la 10 decembrie 2004 între CFR Călători şi Monalisa Investments, prin care prima vindea integral acţiunile CFR Mesagerie contra sumei de 7,27 mld. lei vechi, în cazul în care cumpărătorul nu se achita de obligaţiile sale contractuale, vânzătorul putea rezilia contractul, rămânând şi cu firma şi cu jumătate din valoarea plătită, adică 3,6 mld. lei vechi.
Motivele pentru care Monalisa Investments putea fi taxată cu jumătate din preţul de achiziţie de către CFR Călători erau neoferirea spre vânzare către salariaţii societăţii a 10% dintre acţiunile acesteia (art. 8.6 din contract), concedierea unor angajaţi pe perioada derulării contractului (art. 8.10 din contract), schimbarea domeniului principal de activitate (art. 8.8) şi divizarea societăţii înainte de îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate prin contract (art. 8.11 din contract). În acest din urmă caz, se constata însă şi "nulitatea de drept a prezentului contract", adică CFR Mesagerie revenea în posesia CFR Călători.
Ministerul Transporturilor nu ştie nimic pentru că e prea vechi contractul
C