Locuinţele mai multor oameni din comuna Beclean, dar şi staţia meteo s-au aflat în pericol de a fi cuprinse de flăcări în după-amiaza de luni, 19 martie. Peste 40 de hectare de teren cu vegetaţie uscată au fost mistuite de incendiu, iar pompierii făgărăşeni s-au luptat ore în şir să stingă focul.
Aceeaşi poveste, în fiecare primăvară
În fiecare primăvară, dealurile şi câmpurile sunt incendiate de oameni pentru a curăţa terenul. Este o metodă veche de sute de ani, prin care gospodarii eliberau terenurile de vegetaţia uscată, pentru ca cea proaspătă să poată răsări. Obiceiurile s-au păstrat până astăzi, în pofida amenzilor pe care aceştia le riscă. Favorizat de uscăciune şi de vânt, incendiul poate uşor scăpa de sub control, iar flăcrăile să cuprindă păduri, case şi gospodării.
De câteva zile, aproape în fiecare zi se pot vedea flăcări pe dealurile din Ţara Făgăraşului. Şi luni, 19 martie, la amiază, locuitorii oraşului nostru puteau observa un fum gros şi negru care se vedea din zona comunei Beclean. Flăcări uriaşe s-au întins pe mai bine de 40 de hectare, în apropiere de DN1. Totul a pornit din cauza inconştienţei unor făgărăşeni, care au vrut să cureţe terenurile prin incendierea miriştilor. Nu s-au gândit, însă să supravegheze focul şi în doar câteva clipe flăcările s-au întins, riscând să afecteze şi gospodăriile oamenilor din Beclean, dar şi staţia meteo aflată în apropiere. Munca pompierilor a fost îngreunată de rafalele de vânt, care nu făceau decât să înteţească flăcările.
„Am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la vegetaţie uscată şi stufăriş. Incendiul se manifesta, la sosirea noastră, pe o suprafaţă de 4-5 hectare. În realitate, însă, a ars mult mai mult din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, vântul bătând foarte tare“, a spus maiorul Dorin Moldovan, comandantul Detaşamentulu