Numarul celor care aleg sa migreze in Romania a crescut vertiginos in ultimii ani, in 2010 numarul a fost dublu fata de 2009, iar in 2011, dublu fata de 2010. Lucrurile nu se opresc aici, iar numarul acestora se anunta tot mai mare. Cati bani cheltuieste statul cu acesti imigranti, care este situatia lor, ce inseamna "returnarea voluntara" si care sunt perspectivele imigratiei in cazul obtinerii aderarii la spatiul Schengen? Despre toate acestea ofera detalii Ciprian Nita, coordonator de proiect in cadrul Organizatiei Internationale a Migratiei din Romania, intr-un interviu acordat EurActiv.ro.
Ionut Baias: Va invit sa vorbim despre migratie si despre cum o percepe omul de rand...
Ciprian Nita: Migratia persoanelor dintr-un stat in alt stat este un fenomen tot mai prezent in viata noastra. Cand o persoana paraseste un stat este numit emigrant, deci emigreaza, iar cand ajunge in alt stat este numit imigrant.
Fenomenele care genereaza fenomenul migratiei sunt multiple, dar putem sintetiza cativa factori principali:
1. Motivele economico-financiare ocupa locul principal.
2. Urmeaza migratia pe motiv de aparare a vietii: razboaiele si persecutiile politice, religioase, pe motive de sex etc. Migratia generata de razboaie este tinuta, intr-un fel, sub control, deoarece persoanele in cauza adesea nu parasesc statul respectiv sau nu parcurg distante mari, fiind salvate in niste tabere pentru imigranti, iar apoi se reintorc in statul lor.
Probleme apar atat in cazul migratiei din motive financiare, materiale, cat si in cazul celei generate de persecutii in statul de origine. O analogie foarte potrivita este aceea cu miscarea fluidelor. Un lichid in miscare este inlocuit de alt lichid. Migratia este un proces viu si dinamic.
I.B: Care este profilul imigrantului din Romania?
Ciprian Ni