Mandatul lui Nicolae Timofti va fi dificil, mai ales că liderii partidelor din AIE vor încerca să-l atragă de partea lor în lupta contra concurenţilor.
În timp ce preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii pune la punct ultimele treburi în vechiul său birou, reşedinţa de stat şi maşina preşedintelui ţării au fost deja lustruite cu multă grijă. De aici încolo începe marea provocare a lui Nicolae Timofti: să realizeze tot ce a promis de la tribuna Parlamentului, dar şi să împace Puterea cu Opoziţia. „Vreau să discut cu Opoziţia, dar dacă PCRM nu vrea, ce să fac? Înseamnă că nu au nevoie de asta", ne-a spus Nicolae Timofti imediat după ce a fost ales de cei 62 de deputaţi necomunişti. De cealaltă parte, Opoziţia îl contestă şi îl consideră nelegitim, ca şi întreaga guvernare.
Judecătorul cu o experienţă de 36 de ani va lua acum lucrurile de la capăt, mai ales că a fost o candidatură de compromis. „Aşteptările din societate legate de noul şef de stat sunt mari, la fel ca şi tensiunea socio-economică. Va fi un mandat dificil, dar Nicolae Timofti are toate posibilităţile să fie un preşedinte activ", îl încurajează Oazu Nantoi.
„Pe parcursul acestor ani, am fost martorii diferitor scandaluri şi reglări de conturi. Iată de ce încercarea lui Nicolae Timofti de a se înscrie într-un anumit echilibru dinamic şi schimbător din cadrul AIE va fi complicată", comentează şi Nicolae Chirtoacă.
Mai mult, după ce apele se vor linişti, iar entuziasmul va trece, fiecare partid din coaliţie va încerca să-l tragă de partea sa. „Cu părere de rău, cele trei componente ale AIE vor încerca să-l aibă nu doar ca partener, ci să-l atragă de partea lor în lupta contra concurenţilor. Asta ar putea să-l sustragă de la exercitarea atribuţiilor de preşedinte", mai crede fostul ambasador la Washington.
PROMISIUNI-STANDARD
În discursul său, Nicolae Timofti a rei