Franţa este în stare de şoc după asasinarea la Toulouse a patru persoane, dintre care trei copii, în faţa unei şcoli evreieşti. Un act cu caracter antisemit evident, o dramă ce pune brusc între paranteze campania electorală din Franţa.
Asistăm într-adevăr la un moment de stupefacţie şi suntem în faţa unei forme de violenţă care îi surprinde total pe francezi. Preşedintele Nicolas Sarkozy s-a deplasat imediat la Toulouse şi a declarat următoarele: "Astăzi este o zi de tragedie naţională. I-am cerut ministrului educaţiei să fie păstrat mâine un minut de reculegere pentru aceşti copii martirizaţi".
Nicolas Sarkozy a mai spus că Franţa nu va ceda în faţa terorii. "Barbaria, sălbăticia, cruzimea nu pot câştiga, ura nu poate câştiga, Republica este mai puternică decât toate acestea" a mai subliniat şeful statului francez.
Întreaga clasă politică denunţă de altfel acest act oribil şi asistăm parcă la un fel de trezire la realitate. În ultimele zile, campania pentru prezidenţiale a luat o turnură destul de violentă la nivel verbal, dar acum, opinia publică descoperă adevărata violenţă, cea în faţa căreia trebuie să se unească absolut toţi reprezentanţii vieţii politice din Franţa. Ceea ce ei au şi făcut imediat, de fapt.
Candidatul socialist la prezidenţiale, François Hollande, şi-a întrerupt şi el programul de mitinguri şi întâlniri, pentru a pleca la Toulouse. "Caracterul antisemit al acestei crime este pe cât de evident, pe atât de abject", a declarat François Hollande într-un comunicat. Liderul centriştilor, François Bayrou, a decis şi el să se ducă la Toulouse şi să asiste în marea sinagogă a oraşului la o ceremonie de reculegere în memoria victimelor. Avem de-a face cu "o oroare premeditată", a spus François Bayrou, cerând din partea clasei politice gesturi mai puternice de "unitate naţională".
Lidera extremei drepte, Marine Le Pen,